PREHRANA VAŠE BEBE | Euro - Mand d.o.o.
Euro-Mand Naslovnica > PREHRANA VAŠE BEBE > DOJENJE - što očekivati

DOJENJE - što očekivati

OBJAVLJENO : 9.1.2022. 17:24:41

DOJENJE - ŠTO OČEKIVATI

KORISNE INFORMACIJE:

  • Prije nego što navre pravo mlijeko u dojkama se stvara «kolostrum» kojim novorođenče dobiva vodu, nešto šećera, potrebite minerale i mnoga važna antitijela
  • Majčino mlijeko se najlakše probavlja. Novorođenčad koja se doji (makar izvjesno vrijeme manje je sklona probavnim smetnjama, alergijskim reakcijama i mnogim oboljenjima (gastroenteritis npr.)
  • Majčino mlijeko odgovara svim bebama. Ne može biti premasno, suviše vodenasto ili na bilo koji drugi način za dijete neprikladno.
  • Majčino mlijeko ne traži nikakvih priprema. Gotovo je i pohranjeno u svojoj vlastitoj sterilnoj posudi na odgovarajućoj temperaturi.
  • Putovanje je jednostavno, ne morate razmišljati o hrani za dijete.
  • Olakšano je hranjenje noću.
  • Dijete se neće suviše udebljati. Ako ga hranite samo majčinim mlijekom ne može se «prejesti».
  • Djetetove potrebe za hranom biti će zadovoljene najprije iz onoga čime se sami hranite.
  • Ne možete ustanoviti koliko je mlijeka dijete posisalo. Količina je ovisna o njegovim zahtjevima. Sisanje stimulira bolju laktaciju.
  • Briga, umor, bolest i menstruacija mogu privremeno smanjiti lučenje mlijeka. U majčino mlijeko mogu prodrijeti i razni lijekovi, te utjecati na dječiji organizam, zato se posavjetujte s liječnikom smijete li piti alkohol u prigodama ili uzimati prijeko potrebne lijekove za vaše zdravlje.
  • Majčino mlijeko se stvara od onoga što sami pojedete. Od bitne je važnosti uzimati bjelančevine, vitamine i dovoljno tekućine.
  • Hranjenje ne može obaviti nitko osim vas. Rad mliječnih žlijezda se u kratkom vremenskom roku ustali tako da više nećete strepiti od neželjenog stalnog curenja mlijeka van termina za hranjenje.
  • Kod dojenja morate razgolititi grudi. To je sasvim prirodan i iskonski čin žene i djeteta. Neke će majke zahtjevati osamu i nerado dojiti na javnim mjestima. Uvijek možete zamoliti osoblje u restoranu za miran kutak, možete uz sebe nositi neki decentan šal kojim ćete se prekriti za vrijeme dojenja u parku, izletima, ljetovanjima, posjetama, putovanjima, te sebi i bebi osigurati intimnost između gladnih usnica i vaših punih grudi. Tako će osjećaj biti potpun i ugodan.

PRVI OBROCI:

Prvi obroci U prva tri-četiri dana života novorođenčadi nije potrebno mnogo hrane. Djeca koja se doje dobivaju kolostrum koji se sastoji pretežito od vode, nešto šećera i mnogo vrijednih antitijela. Bebe koje se hrane mliječnim nadomjesnim formulama dobivaju mlijeko, no voda što je dobivaju tim mlijekom za njih je najpotrebnija. No unatoč tome, neće ga posisati mnogo.
Pošto u prvih dana života uzimaju malo hrane, djeca obično izgube na težini prije negoli počnu napredovati. Obično u prvih pet dana izgube g koje ponovno dobiju u narednih pet dana. To znači da će težina djetetova biti otprilike ista kakva je bila kod rođenja.
Kad je novorođenče gladno ili žedno ono osjeća nelagodu koju iskazuje plačem. Ono nije svjesno da neugoda dolazi zbog osjećaja gladi; ili da će sisanjem utažiti glad; ili da će se pak, utaživši glad osjećati bolje. Slijed sisanje -> hrana -> zadovoljenje, morati će naučiti iskustvom.
Kod neke je novorođenčadi želja za sisanjem jaka i taj vitalni čin nauče brzo i lako. Možda su vježbali sišući prste u majčinoj utrobi, te jednom kada ugledaju svjetlo dana sišu sve što dohvate. Ako mu ponudite dojku ono će sisati. Sisanjem dobiva mlijeko. Mlijeko izaziva osjećaj ugode. Lekcija hranjenja je naučena.
Druge bebe su sasvim različite. Zbog boli što je izaziva glad tužno plaču, no kad majka pokuša im u usta staviti dojku ili dudu bočice, nastavljaju plakati s njima u ustima. Čak ni okus mlijeka ne zaustavlja plač. Veza između okusa mlijeka i osjećaja ugode još nije uspostavljena. Prvi pokušaji hranjenja biti će prava borba. Naoružajte se strpljenjem.
No, bez obzira na to da li je vaša beba sklona sisanju ili ne, budite uvjereni da ima urođene reflekse sisanja.

IZAZIVANJE REFLEKSA SISANJA:

Gladno dijete okrenuti će svoju glavicu prema vama na blagi dodir obraščića. Zato ako ga držite obgrljena na svojoj ruci spremni da mu pružite dojku, taknite ga po obraščiću i ono će okrenuti glavicu prema vama i napućiti usnice. Oboje je reakcija na vaš dodir njegova obraza, no jednom kad ovo učini znači da je spremno na dalji poticaj: hvatanje bradavice, dude, prsta ili bilo čega drugoga što može sisati. Čim osjeti dodir, okreće glavicu i počinje sisati. Zvuči veoma jednostavno, no nekada majke dadnu bebi kontradiktorne poticaje; dodirom obaju obraza na primjer ili davanjem poticaja pogrešnim redom tako što prvo dodirnu usne ili dok bradavica još nije spremna za gladna ustašca.
Budite strpljivi i dosljedni. Dijete se ne može prisiliti na sisanje. Potičite ga i imajte povjerenje u brz ishod.

ISPRAVNI UVJETI ZA PRVO HRANJENJE:

Ako se djetetovi refleksi sisanja poštuju i iskoriste već u najranijem razdoblju njegova iskustva s hranjenjem, ono će ubrzo naučiti slijed sisanje -> mlijeko -> ugoda. Uznastojite li hranjenje učiniti što je moguće mirnijim i za dijete ugodnijim, pomoći ćete mu da nauči i zavoli čitav čin hranjenja.

EVO NEKOLIKO STVARI KOJE BISTE MORALI IZBJEĆI:

Dojenje Ne hranite dijete ako je jako nemirno i plače. Neće sisati kako treba jer su ga svladali osjećaji. Na vaše zahtjeve da bolje siše naprosto nije kadro uzvratiti. Ovo zna predstavljati problem u rodilištu. Porodom iscrpljena majka ponekad nije u stanju biti strpljiva i toliko smirena da bi prebrodili uspješno krizu adaptacije i tehnike dojenja. Posebice ako je vaša beba uznemirena i plače na sav glas. Nastojte ju prije hranjenja utješiti, toplo ju umotavši i ljuljajući nježno na rukama tako da osjeti vašu blizinu i toplinu umirujući glas koji je slušala devet mjeseci. Tek tada, kada je beba smirena, možete ju nahraniti.

Ne dozvolite da mu buka ili kretanje odvrate pažnju od sisanja. Nalazite li se kod kuće, nastojte bebu hraniti posve sami, barem prvih ana. Ako ste u rodilištu, nagnite se nada nj tako da je vaše lice direktno nad njegovim. Uspijete li ga navesti da svoj pogled usmjeri na vas, manje će ga dekocentrirati druge stvari. No, ma gdje se nalazili, nježno mu šapućite. U vašem će se glasu utopiti drugi zvuci.

Ne nastojte pospano dijete održati budnim. Većina je novorođenčadi u prvim danima života suviše pospana da bi mogla dugo sisati. Uopće nije važno ako dijete nakon kratkotrajnog sisanja zaspe. Probuditi će se kada mu hrana ponovno ustreba. Za bebu hranjenje predstavlja mirno zadovoljstvo.

DOJENJE:

Početak dojenja nije uvijek lak. Baš kao što mnogim bebama treba pokazati kako koristiti refleks sisanja, tako i grudi treba pripremiti za funkciju kojoj su namjenjene. Prvih nekoliko dana mnogim prvorotkama izgledaju neobične i teške; to je razlog zbog kojeg neke majke odustaju od dojenja u prvom tjednu nakon poroda. Ne odustajte jer blaženo vrijeme ustaljenosti će uslijediti kada svladate prvotne probleme i mlijeko, kao čudom počne pritjecati baš onda kada djetetu zatreba. Žene koje su već bile majke, i koje su već dojile, znaju iz iskustva da će to blaženo vrijeme doći, te rijetko dozvoljavaju da ih te prvotne teškoće obeshrabre. Svjesne su da će se dojenje, kad se jednom pritjecanje mlijeka ustali, isplatiti.
Ako su vam grudi male, ne dozvolite da vam pogled na žene koje su njima bogatije obdarene i koje doje djecu, u vama izazove osjećaj da nisu dovoljne da bi hranile bebu. Veličina dojki nije u nikakvoj vezi s njihovom sposobnošću da proizvode dovoljnu količinu mlijeka. Mlijeko se ne stvara u masnom, okolnom tkivu, već u dublje smještenim mliječnim žlijezdama.
Ne iznenadite se i ne obeshabrite ako vam čitav postupak dojenja tijekom cijelog boravka u rodilištu bude nalikovao na borbu. Bolnički odjeli u našoj zemlji nisu uistinu najbolje mjesto gdje se vlastito učenje može kombinirati s podukom djeteta. Dostupnost stručne pomoći umirivati će vas, no praktično sve je na vašoj izvedbi.Sve će vam zacijelo polaziti bolje za rukom kada se vi i dijete nađete sami u krugu obitelji s mogućnošću da sve organizirate i kontrolirate, u intimi gdje ćete moći isprobavati položaje, načine hranjenja, zbližavanja s vašom bebom a da se ne osjećate promatranom i smiješnom.
Prvo mlijeko koje će vaša beba dobiti je kolostrum. Bogat je hranjljivim tvarima a posebice antitijelima koji pomažu bebi da se izbori protiv mnogih oboljenja i stvori i ojača vlastiti imuni sustav.
Proći će tri do pet dana prije nego zrelo mlijeko počne pritjecati. Ne griješite misleći kako je kolostrum suviše vodenast ili loš za vašu bebu.
Tijekom ovih prvih dana dijete treba redovito stavljati na prsa svaki put kada ono to zatraži i navikavati ga na sisanje. Čitav čin sisanja će ubrzo uvježbati a vaše grudi će tom vježbom stalnog pražnjenja i punjenja memorirati zadaću koju će morati činiti. Svako par sati proizvoditi onoliko mlijeka koliko je potrebno vašoj bebi za jedan obrok. Ukoliko to ne budete činili žlijezde neće raspoznati razliku između „ponude i potražnje“, te će se količina mlijeka smanjivati. To je osnovni problem dojilja. Održati dojke spremnima za podoj u dovoljnim količinama.

KADA MLIJEKO POTEČE, JOŠ UVIJEK ZNA BITI MANJIH, KRATKOTRAJNIH NEUGODNIH PROBLEMA;

KADA NE DOJITI!

Malo je medicinskih razloga zbog kojih majka ne bi trebala dojiti dijete.
To su žene oboljele od teških bolesti poput AIDS-a i tuberkuloze te kada majka ima karcinom dojke. Dojenje nije dopušteno kod djece koja boluju od nekih rijetkih nasljednih bolesti poremećaja metabolizma (fenilketonurija i galaktozemija), a dijagnoza tih bolesti se većinom postavlja u novorođenačkoj dobi.
Hepatitis B majke nije kontraindikacija za dojenje ako se odmah nakon rođenja (manje od 12 sati) novorođenčetu da hepatitis B imunoglobulin i cijepi se protiv hepatitisa B prije otpusta iz rodilišta (obavezno se posvjetovati s liječnikom).
Bolesti poput prehlade, gripe, kožnih infekcija ili proljeva, ne mogu se prenijeti mlijekom pa ne sprječavaju dojenje. Točnije, u majčinom mlijeku se nalaze brojna protutijela koja će pomoći u zaštititi djeteta od tih bolesti. No, majkama se preporučuje da nose masku preko usta i nosa za vrijeme dojenja.
Većina lijekova nije štetna za dijete, no prije upotrebe bilo kojeg lijeka, treba se posavjetovati s liječnikom.

NABREKLE GRUDI:

Silna hormonalna aktivnost vašeg organizma nakon poroda potiče stvaranje mlijeka. Nerijetko mlijeko navre preko noći, te grudi postanu krupnije i zategnu se od pojačanog pritjecanja mlijeka i krvi. Katkada je prevelika kemijska poruka što ju grudi prime. Grudi postanu tvrde, vruće i bolne, pa se čak i areole oko bradavica prošire. Ako do ovoga dođe, znači da su grudi prenapunjene.
Hormonalna će se ravnoteža za par dana uspostaviti tako da vam grudi neće biti tako krupne i bolne čak ni kada budete imali tri puta više mlijeka za hranjenje veće i gladnije bebe.
Što učiniti kod prepunjenih grudi: pomoć leži u oslobađanju suvišnog mlijeka. Dojenjem to nećete biti u stanju odmah učiniti.

 

2021© Copyright - Euromand.com | Sa Vama kroz zdrav život.
EURO MAND d.o.o.