BEBA je ovdje
Bilješke
Možete voditi bilješke o rastu i razvoju vaše bebe.To je korisno kada kontaktirate sa zdravstvenim djelatnicima. Tako ćete točno znati kako vaša beba napreduje, kada je bila bolesna,kada je nikao koji zubić, što je i kako jela, uvođenje mješovite prehrane, prvi osmjeh, podizanje glavice, sjedenje, puzanje, hodanje. Također je jako lijepo da te zabilješke zadržite i kada beba poraste. Voljeti će slušati o prvim riječima i koracima.
Kupnja grudnjaka za dojenje
Možete nositi uobičajeni grudnjak ukoliko vam je udoban. Izbjegavajte grudnjake sa umetnutim žicama jer mogu omesti prirodne promjene koje se događaju u grudima. Dobar grudnjak za dojenje je prilagodljiv, daje dovoljnu potporu grudima i nije preuzak, te je lagan za skidanje i oblačenje, posebice jednom rukom jer ćete drugom najvjeroatnije pridržavati vašu bebu. Oni napravljeni od čistog pamuka su najbolji i najudobniji.
Izbor pumpe za izdajanje
Izdajanje možete vršiti rukom, ali se mora uraditi higijenski.Ručna ili električna pumpica je veoma korisna.Električne su malo skuplje, moguće bučnije, te mogu miti neugodne na bradavicama.Ručne pumpe su sporije i zamorne za vaše ruke.Sve rade na istom principu.
Istjecanje mlijeka
Ponekad ćete primjetiti da mlijeko curi iz vaših grudi između obroka. Ovo se događa obično u prvim tjednima života.Ne brinite, to je normalna pojava.
Bebin svakodnevni život
Na početku svog života vaša beba će provesti dvije trećine vremena spavajući.Neke bebe usnu i spavaju vrlo lako, dok druge imaju poteškoće da zaspu i održe san.
Ukoliko vaša beba ima poteškoće sa uspavljivanjem pokušajte nešto od slijedećih stavri:

• nježno je ljuljajte i šetajte s njom u naručju
• pustite neku tihu relaksirajuću glazbu u prostoriji
• Pokušajte ostvariti svakodnevnu rutinu ; kupanje, podoj i uspavljivanje bez iritirajućih zvukova i osjećaja

Neki roditelji spavaju zajedno sa svojim bebama ali ako jednom ustalite ovu naviku vašoj bebi teško ćete je se riješiti kasnije. Nisu sve bebe spavači.Neke bebe mogu biti tihe, budne i sretne ležeći samo u krevetcu i gledajući okolo.Iako još uvijek ne mogu pogledom fokusirati stvari u prvih par tjedana one ipak mogu razlikovati i zamijetiti boje i obrise. Osigurajte bebi lijep pogled i okruženje.
Sigurno spavanje
Važno je imati nekoliko stavri na umu da bi spavanje vaše bebe bilo sigurno koliko je to moguće.

• beba mora spavati na svojim leđima ili na boku
• plahte i pokrivači moraju biti zategnuti i jedino posteljno rublje( bez jastuka)
• pobrinite se da bebi nije prevruće
• krevetac ne smije biti prevelik
• neka beba spava u blizini vas koliko je to moguće da biste mogli osluškivati i nadgledati je
Dnevna rutina
Novorođenčetov svakodnevni život se sastoji od spavanja, hranjenja, presvlačenja pelena, hranjenja, presvlačenja pelena i tako u krug. Iako ponekad monotona i iscrpljujuća rutina izgrađuje vezu koju imaju s djetetom.
Hranjenje
Hranjenje je posve novo iskustvo za mnoge „po prvi put" roditelje. Potrebno je svladati primarne stvari i stvoriti zdravu naviku kod malenih beba kao i kod roditelja.
Mjenjanje pelena
Mjenjanje pelena može biti samo mjenjanje pelena dok vi i vaša beba uz dosta vježbe ne budete sretni načinom kako to funkcionira.

Evo nekoliko malih naputaka:

• pripremite sve što vam je – pamučne tupfere ili pamučne maramice, toplu vodu, ručnik,kemu i čistu
• lezite vašu bebu na leđa i uklonite napunjenu prljavu pelenu.Koristeći maramice ili tupfere uklonite ostatke stolice ukoliko postoje. Prebrišite još jednom vatom ili maramicom namočenom u toplu vodu. Uvijek brišite u smijeru od sprijeda ka natrag.
• posušite pažljivo maramicama, suhom vatom ili ručnikom.
• položite novu pelenu ispod leđa vaše bebe. Povucite pelenu malo naprijed kroz noge bebe tako da pelena može prekriti bebin stomak. Raširite je , povucite stražnje krajeve i pritisnite ljepljive trake da biste osigurali čvrstoću pelene.
• bebu ostavite u krevetac dok perete ruke.Nikada bebu ne ostavljajte samu na stolu za presvlačenje.Pokrećući se može pasti i zadobiti teške ozljede.
Gledajte bebu kako raste
Prvih 12 mjeseci beba najbrže raste u cijelom njenom životu.No ne napreduju sve bebe jednako.Neke bebe mogu napredovati u težini i visini polako.No ne trebate brinuti ukoliko vaš zdravstveni djelatnik prati razvoj iz mjeseca u mjesec. To može biti doktor, sestra u lokalnom zdravstvenom centru ili specijaliziranoj klinici za bebe, ili pak patronažna služba koja vas posjećuje kući. Vaš zdravstveni djelatnik će vas savjetovati o prehrani i odgovoriti na sva vaša pitanja.
Sva prava pridržana © EUROMAND d.o.o. , Široki Brijeg
Dizajn i programiranje © REMEDIJA